Terug naar overzicht

Symposium 500 jaar Johannes Goropius Becanus

  • 22 juni 2019
  • Cultureel Centrum Elckerlyc, , Hilvarenbeek
  • 20 euro
  • 11.00 - 16.15 uur

Allergologie, Anesthesiologie, Apotheek, Cardiologie, Chirurgie, Dermatologie, Fertiliteit, Genetica, Geriatrie, Gynaecologie, Huisartsgeneeskunde, Interne geneeskunde, Jeugdartsen, Keel neus en oorheelkunde, Kindergeneeskunde, Klinische chemie, Longgeneeskunde, Maag darm en leverziekte, Mond kaak en aangezichtschirurgie, Neurologie, Neurochirurgie, Oncologie, Oogheelkunde, Orthopedie, Pathologie, Plastische chirurgie, Psychiatrie, Psychologie, Radiologie, Reumatologie, Sociale geneeskunde, Spoedeisende hulp, Sportgeneeskunde, Traumatologie, Urologie, Vaatchirurgie

Op 23 juni 1519 zag in Hilvarenbeek Jan Geraertszoon van Gorp het levenslicht. Hij zou later onder de naam Johannes Goropius Becanus als geleerde naam maken binnen en buiten de Nederlanden. De gelijknamige heemkundige kring viert het 500e geboortejaar van deze arts, filosoof  en taalkundige met een symposium op zaterdag 22 juni in cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek.

Aan dit symposium verlenen de historici Lauran Toorians en Toon Van Hal, em. prof. en arts Bob Van Hee, taalkundige prof. Jos Swanenberg en arts-conservator Jan van Eijck hun medewerking. Iedere belangstellende kan het symposium bijwonen.

Goropius Becanus studeerde aan de Universiteit van Leuven Hebreeuws, Grieks en Latijn en Geneeskunde. Hij promoveerde rond 1550 tot medicinae doctor. Hij werkt daarna o.a. als stadsarts in Antwerpen. Becanus werd lijfarts van de twee zussen van Karel V, Eleonora van Frankrijk en Maria van Hongarije. Hij was een erudiet en bekwaam geneesheer en kruidenkenner. Becanus schreef een megawerk over de geschiedenis van zijn stad Antwerpen, en over het Diets als oudste taal. In 1569 week hij uit naar Luik vanwege het mildere politiek-godsdienstige klimaat. Hij stierf in 1573 in Maastricht waar hij ook is begraven.

Bij het grote publiek is Goropius Becanus bekend om zijn theorie dat het Aards Paradijs in deze contreien moet hebben gelegen. Hij baseerde zich op de taal die in de Antwerpse Kempen werd gesproken, dat zou volgens geleerde de oudste taal zijn. Hij is vaak bespot om zijn hersenspinsels, maar als taalwetenschapper geniet hij vandaag de dag nog aanzien.

 

De sprekers:

Lauran Toorians: ‘De culturele omgeving van Goropius Becanus in Hilvarenbeek en het Hertogdom Brabant’.
Toorians is historicus en taalkundige en op het snijvlak van beide vakgebieden keltoloog. Hij publiceert op diverse terreinen en is o.a. lid van de redactie van het Noordbrabants Historisch Jaarboek en van de boekenreeks van de Stichting Zuidelijk Historisch Contact.

Toon Van Hal: ‘De knuppel in het hoenderhok; hoe Johannes Goropius Becanus de geleerdenwereld deed daveren.’
Van Hal is verbonden aan de Onderzoeksgroep Comparatieve, Historische en Toegepaste Taalkunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Van de hand van deze auteur verscheen in 2014 een lijvige biografie over Goropius Becanus.

Emeritus prof. Bob Van Hee: ‘De medische activiteiten van Goropius Becanus (1519-1573)’
Van Hee  is een Vlaamse arts die veel publiceert over de geschiedenis van de geneeskunde. Hij is onder andere co-auteur van het boek ‘Heel-Meesters’ en is als emeritus-hoogleraar verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

Prof. Jos Swanenberg: ‘Op zoek naar de oertaal. Becanus en het Paradijs.’

Swanenberg is bijzonder hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Universiteit van Tilburg. Hij is daarnaast verbonden aan Erfgoed Brabant. Hij ondersteunt en adviseert organisaties op het gebied van streektaal en is o.a. betrokken bij het Brabants Dialectenfestival.

Jan van Eijck:  ‘In 7 stappen thuis; 500 jaar medische geschiedenis na Goropius Becanus in 7 Brabantse exemplarische voorbeelden’

Van Eijck was als arts werkzaam bij GGD Hart voor Brabant. Hij publiceert over medisch-historische onderwerpen en is als conservator verbonden aan Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.