Terug naar overzicht

Misselijkheid en farmacotherapie in de palliatieve fase

Organisator:
  • 07 oktober 2021
  • Grand café Ode Crematorium Tilburg Karel Boddenweg 7, 5044 EL, Tilburg
  • € 40 voor leden € 55 voor niet leden
  • 19:45-22:00 uur
  • 2 punten

Huisartsgeneeskunde

Scholingscyclus “Deskundig in Palliatieve Zorg”
Thema’s: Misselijkheid en farmacotherapie in de palliatieve fase

Iedereen die geen zeebenen heeft en wel eens een bootreis maakt, kan er over meepraten: als je voortdurend misselijk bent en aldoor braakt, kun je alleen nog maar als een hoopje ellende aan dek hangen en raak je alle belangstelling voor je omgeving kwijt. Voor iemand die daarbij ook ernstig ziek is, zoals een patiënt in de palliatieve fase, hebben misselijkheid en braken vanzelfsprekend een nog grotere impact. Daarbij komt dat de naasten van iemand die misselijk is of braakt en meestal niet eet, zich zorgen gaan maken of de patiënt wel genoeg voedsel en vocht binnenkrijgt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat misselijkheid en braken een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten in dit stadium.
Medicamenteuze behandeling kan een oplossing en tegelijkertijd bron van ellende zijn voor patiënten met een beperkte eetlust en/of misselijkheid. Wanneer een palliatieve patiënt zijn of haar dagelijkse portie ochtendmedicatie naar binnen heeft gewerkt is de eetlust vaak ook verdwenen. En meermaals zal je als huisarts hierbij ook de vraag krijgen: “dokter, zijn al die pillen nog nodig?”

In deze scholing in de reeks “Deskundig in Palliatieve Zorg” staan de thema’s misselijkheid en farmacotherapie in de palliatieve fase centraal. In twee workshoprondes gaan we in op vragen zoals: hoe ontstaat misselijkheid, hoe pak je het aan, wat kan je als adviezen geven, wat zijn medicamenteuze opties als de standaard middelen (zoals metoclopramide) niet werken?
Daarnaast zullen er algemene handvatten gegeven worden voor het saneren van medicatie in de palliatieve fase, wanneer en hoe doe je dat?

Er is geen zelfstudie nodig en studiemateriaal is in de cursusprijs opgenomen.
De nascholing is ook voor je waarnemer, hidha en huisarts i.o.

Programma:

19:30 Ontvangst
19:45 Plenaire introductie door Floor Bols en Marijke Tonino
20:15 Workshopronde 1 door Miriam Ketelaar en Arja Schults
21:00 Wisselpauze
21:15 Workshopronde 2 door Miriam Ketelaar en Arja Schults
22:00 Einde

Deze scholing wordt gegeven door de kaderartsen van het consultatieteam palliatieve zorg uit de regio en maakt deel uit van de reeks “Deskundig in Palliatieve Zorg”.

Over PrimaCura

Meer weten over PrimaCura?
Klik hier voor meer informatie.