Terug naar overzicht

Nascholing drieluik “Geweld”

Organisator:
  • 15 mei 2019
  • Hilvarenbeekseweg 60, Collegezaal ETZ route 73, 5022 GC, Tilburg
  • 70/85
  • 17.30 - 21.00 uur
  • 3 punten

Huisartsgeneeskunde

Geweld…..mishandeling, verwaarlozing… het komt vaker voor dan we signaleren én in alle geledingen van de samenleving. De taak, maar ook de plicht van de huisarts en andere zorgverleners om te signaleren en zo nodig te melden. Een taak die we niet lichtvaardig opvatten en die ons ook stelt voor moeilijke keuzes en dilemma’s.

Op verzoek van verschillende instanties die hiermee te maken hebben scholen we jullie graag bij over deze helaas toch veel voorkomende zaken. Voor een compact overzicht gebundeld in één avond, voornamelijk gericht op praktische aanpak, waar kom je als huisarts voor te staan en wie kan ik dan op welke manier benaderen??

Seksueel geweld:
Een lezing van Prof. dr. Toine Lagro– Jansen ‘Gevolgen, reacties van slachtoffers en de rol van de huisarts’ met informatie over de prevalentie van seksueel geweld, signaleren van seksueel geweld, kenmerken seksueel geweld en handvatten hiervoor specifiek voor huisartsen. Aansluitend zal Yvon van Gastel, van het Centrum voor Seksueel Geweld West-Midden-Brabant informatie geven over de aanpak van acuut seksueel geweld, wat is het CSG (specifiek West-Midden-Brabant) en praktische (verwijs) informatie.

Huiselijk geweld:
Esther van den Buijs, gedragswetenschapper en Lisette Huffmeijer, vertrouwensarts van Veilig Thuis Midden Brabant behandelen de vernieuwde Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De stappen van de vernieuwde meldcode, korte achtergrondinformatie en hetgeen beoogd wordt met de vernieuwde meldcode. Juridische regels mbt informatieverstrekking. Wat meld je bij Veilig Thuis en welke informatie geef je?

Geweld binnen de zorg voor ouderen:
Marian Fagel, specialist Ouderengeneeskunde Stichting De Wever en Renske Timmers, Verpleegkundig Specialist geven een presentatie ‘Waar ligt de grens?’ met hierin enkele cases uit de ouderenzorg, met aandacht voor de (on)mogelijkheden wat te doen. De opties van RM en IBS worden besproken en hoe dat in de nieuwe Wet Zorg en Dwang (2020) vorm gaat krijgen.

Over Stichting Huisarts en Kwaliteit (SHK)

Meer weten over Stichting Huisarts en Kwaliteit (SHK)?
Klik hier voor meer informatie.