Terug naar overzicht

ALK bijeenkomst 18 maart 2024

Organisator:
  • 18 maart 2024
  • online via zoom, ,
  • Gratis
  • 16:30-18:00
  • 2 punten

Allergologie, Anesthesiologie, Apotheek, Cardiologie, Chirurgie, Dermatologie, Fertiliteit, Genetica, Geriatrie, Gynaecologie, Huisartsgeneeskunde, Interne geneeskunde, Jeugdartsen, Keel neus en oorheelkunde, Kindergeneeskunde, Klinische chemie, Longgeneeskunde, Maag darm en leverziekte, Mond kaak en aangezichtschirurgie, Neurologie, Neurochirurgie, Oncologie, Oogheelkunde, Orthopedie, Pathologie, Plastische chirurgie, Psychiatrie, Psychologie, Radiologie, Reumatologie, Sociale geneeskunde, Spoedeisende hulp, Sportgeneeskunde, Traumatologie, Urologie, Vaatchirurgie

Beste collega’s,

Maandag 18 maart staat er weer een Zoom ALK-net bijeenkomst gepland. We beseffen, dat de aankondiging laat is maar we hopen toch nog op een goede digitale opkomst. Het was namelijk moeilijk een onderwerp te bepalen en een spreker te vinden. Een van onze collega’s had iemand recent horen spreken op een filosofie-congres en was onder de indruk van zijn verhaal. Ze attendeerde ons erop, dat dit verhaal heel goed binnen het ALK-net programma zou passen en gelukkig had hij wel tijd. Een cadeautje zoals dat heet…

Wij stellen U voor:
Rik van der Linden, filosoof en psycholoog (n.p.), post-doctoraal onderzoeker Maastricht University

Chronische pijn: symptoom of ziekte? Een pragmatische benadering van ziekte en gezondheid

Ondanks decennia aan medisch-filosofisch debat bestaat er geen consensus over de definities van concepten zoals ziekte, stoornis en gezondheid. Echter, hoe we deze concepten definiëren heeft vergaande consequenties voor medisch onderzoek en de gezondheidszorg in de breedste zin. In mijn promotieonderzoek, uitgevoerd aan het Erasmus MC Rotterdam, heb ik onderzocht hoe de filosofische positie van het pragmatisme mogelijk oplossing kan bieden. Hiervoor heb ik o.a. kwalitatief onderzoek en historisch-filosofische methoden ingezet. In mijn presentatie zal ik eerst kort een samenvatting geven van de belangrijkste argumenten en bevindingen uit mijn onderzoek, waarna ik vervolgens verdiepend zal ingaan op de problematische situatie van (chronische) pijn om de pragmatische positie verder toe te passen.

Pijn is een centraal onderwerp binnen de geneeskunde en toch blijft het een moeilijk te doorgronden fenomeen. Vooral chronische pijn blijft onderwerp van debat. De klachten zijn hardnekkig en beperkend, en ook de kosten voor de maatschappij zijn hoog. Een onderliggende oorzaak in termen van trauma of pathologie is vaak niet (meer) te vinden, maar de pijn blijft. Chronische pijn is daarom ook vaak in termen van SOLK besproken. In de 11e editie van de International classification of diseases, de ICD-11, heeft chronische pijn een eigen categorie gekregen. In het geval van chronische primaire pijn, kan men van een ‘ziekte’ spreken. Dit in tegenstelling tot hoe pijn traditioneel wordt begrepen, namelijk als symptoom. In deze lezing benader ik het vraagstuk of chronische pijn een ziekte mag worden genoemd vanuit medisch-filosofisch perspectief. Op grond van het pragmatisme beargumenteer ik dat het gerechtvaardigd is om aandoeningen soms als ziekte aan te merken, ook als er nog onvoldoende kennis over de etiologie is.

Graag tot 18 maart!

Met vriendelijke groet,

Mede namens Sietze Graafsma en Ad Vorselaars,
KNMG District Midden-Brabant

Dr. Lars de Vroege, voorzitter ALKnet
GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch psycholoog
Senior Onderzoeker Topklinisch Centrum Lichaam Geest en Gezondheid

Over KNMG

Meer weten over KNMG?
Klik hier voor meer informatie.